2010. április 29., csütörtök


Ha megtudjuk teremteni magunk körül a körülményeket, (ez lehet akár egy négyzetméter) és nekiállunk egy nemeztárgy elkészítésének, a koncentráció és a „motorikus” szinte monoton munka akár egy meditációval is felér. Ha rátudunk hangolódni az anyag sajátos „jellemére” (?) tényleg elérhetjük ezt. És a szőrszálakkal történő együtt rezdülés, egy nyugalmi állapotot idézhet elő. Nem szabad türelmetlennek lenünk. És tényleg az a legjobb ha meg tudjuk teremteni hozzá az ideális körülményeket. (Olyan ez, mint az étkezés, ha megadjuk a módját sokkal jobban esik. – És így megtaláljuk a munka örömét is.)

A nemezt körülvevő hiedelmek között megtalálható az is hogy VARÁZSEREJE van. Az ázsiai sámánok a fehér szertartásokat nemezszőnyegen végezték. A vezérválasztásnál a pajzsra emelés ősi formája a nemezszőnyegre való állítás, és annak felemelése. És hiszik hogy a nemezszőnyegre nem mászik kígyó, és skorpió. Mongóliában a fehér nemez biztosította család fennmaradását, és áldását.

De van érdekes, saját tapasztalásom is. (Lehet kinevetni, vagy kipróbálni)

Nemezkalappal, fejfedővel, főfájást lehet csillapítani. :)

Érdekes az is hogy káros földsugárzások árnyékolására, legjobb anyagok a szalma, és a gyapjú. (Elgondolkodtató a régi magyar paraszti világ szalmazsákjainak kérdése, vagy a japánok szalmából tűzött „tatamija”. És ne feledkezzünk el a nemezből készült belső-ázsiai derékajakról sem, vagy a fehér szertartásokról.)

/sajnos a földsugárzás ellen csak időlegesen bizonyultak ezek is hatékonynak./

Valószínű a egyéb hasonló természetű sugárzás ellen is hatékony a nemez.

(Lehet jelentkezni mobiltok igényekkel. :) )


A nemezszőnyeg (takaró), 1999-be készűlt
The nemezszőnyeg (blankets)

mérete/Size: 220x270cm

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép takaró .És a színei is olyan jó melegek :)

    VálaszTörlés
  2. Még egy Szellő nevű falu mellet egy malomban laktunk mikor készült. Tükrözi az ottani hangulatunkat , és a környezet harmóniáját. (Két patak összefolyásánál, egy tündér-járta völgyzugban.)
    Napszél a neve, és a kisfiunk álmát "sugározza" be.

    VálaszTörlés