2010. június 13., vasárnap

A nemezsátor készítésének problémái 1.2

Szóval, még mindig van néhány zsák mosatlan gyapjunk. Hogy is álljunk hozzá?
A magyarországi birkatartás nem igazán gyapjú orientált, ezért közel se olyan könnyen tisztítható mint pl. az Ausztráliai birkákról lenyírt gyapjú.
Találkoztam olyan pásztorral a kilencvenes években az alföldön. Aki a legnagyobb szutyokba bezavarta a birkákat a nyírás előtt, hogy a gyapjúeladásnál nagyobb legyen a súlya. (ez Ausztráliában nem fordulhat elő, mivel nézik a gyapjú fehérségét, tisztaságát , finomságát. Csak az osztályozás után fizetnek.) Nem mondom hogy mi is húzzunk kabátkát a bárányra, de ha osztályozás szerint vették volna át a gyapjút, akkor mára talán nem lehetett volna olyan könnyen elsorvasztani a feldolgozó ipart.

Visszatérve a mosásra, az a legjobb ha van egy patak, (ami lehetőleg épp nem árad) és ebbe belehet jutazsákokba rakni a gyapjút áztatni.
Ezeket jól kössük ki mert könnyen elszabadulnak. És naponta többször tapossuk meg.
Miközben itt áztatjuk a beleragadt por, és fekália jól kioldódik. (Próbáltam már egy általam kiásott kibélelt gödörbe is, és hordóba is áztatni. De a pataknak az előnye hogy rögtön továbbviszi a kiázott "szennyeződést". A kádban ,vagy hasonló alkalmatosságba, sokkal nehézkesebb az ásztatás.)
Ha egy hétig áztattuk, és tapostuk kitartóan, eléggé feloldódtak a szennyeződések.


Ede barátunknak készült ez a sapka, 2002-ben. Sajnos végül a tavalyi évben megfeledkezett róla, és moly eledel lett. ( A fotó nagyon rossz róla.) / Eden named my friend made for the cap 2002. Unfortunately, the end of last year, forgot about it, and become food for butterflies. (The photo is bad.)

a zsákokból kiszedett gyapjút, kicsit megszárítjuk és a benne maradt nagyobb szennyeződéseket, kézzel kiszedjük. Az így előkészített gyapjúnak most kezdjük a mosását!
Két lehetőségük is van erre, a kézzel mosás vagy a gépi.
Én az útobit fogom tárgyalni.
(majd a következő alkalommal!)

2 megjegyzés:

  1. Nem megfeledkeztem róla csak távollétemben a molyokat nem érdekelte a levendula mellette... Sajnos sajnos, pedig nagyon szerettem fezem.

    VálaszTörlés
  2. Ede, Te olvasod a blogomat? :) Kárpótlásul Majd kapsz még egyet.

    VálaszTörlés