2010. június 23., szerda

A nemezsátor készítésének problémái 2.1


Három "törökös" motívumú kép. A mintába bele csempéztem egy kis marokkói, kalotaszegi, és mexikói mintákat is. Méretük 35x25cm, merinó gyapjúból. 1997-ben készítettem. / Three image "Turkish" decoration. The sample included plus composed of Morocco, Kalotaszeg, and Mexican samples. Size 35x25cm, made of merino wool. In 1997, I made.

Ki van mosva a gyapjúnk, de még mindig nem tudunk belőle "nemezlapot" gyúrni. (És egyáltalán nem hasonlít a számunkra jól ismert kártolt gyapjúra. Kócos, fürtös, vagy esetleg filcesedett. -Ha túl sok Ultra mosogatószert használtunk, még erős filcesedést is elérhetünk. Mivel kioldja a gyapjúban természetesen jelenlévő zsírokat, zsírsavakat is. Pl: lanolin) -Mivel a gyapjúnak egy bizonyos szinten zsírosnak kell maradni.-


Visszatérve hogy mit is csináljunk. (Álljunk neki kézi kártolóval "széttépni" a gyapjút???)
Érdemes körülnézni hogy is csinálják, nálunk nagyobb nemezelési hagyományokkal rendelkező népeknél. (Induljunk el a felfedező útra, de először ne is menyünk messzire. Csak a debreceni kalaposokhoz, -ezt még ma is megleshetjük.)
Nálunk a kalaposok egy íj szerű eszközzel lazították a gyapjút. Ehhez hasonló eszközt használnak Törökország egyes részein is. De mint két területen ez előtt összetépik, (vagy széttépik, ez csak értelmezés kérdése) a gyapjút.) Mongóliában, pedig a gyapjú nyírása után közvetlenül, két veszővel ügyesen "csapkodva" (nincs rá jobb szavam)tépik és lazítják fel a gyapjút. Ugyan ezt a módszert használják Törökországban is, főleg a nomádok.
Egyszer volt módom kipróbálni ezt a módszert törököknél, nem egy egyszerű dolog, és igen fárasztó. Ott ezt az asszonyok csinálják, én elég sutának és gyengének éreztem magam, köztük.

-Tehát, fel kellene tépkedni és lazítani a gyapjút. Ezt legegyszerűbben egy farkasolóval érhetnénk el.
Mi az a farkasolás? Vagy a farkasoló gép? (mivel a gépről kapta a nevét ez a munkafolyamat)
A farkasoló gép egy érdekes szerkezet ami áll, egy "féldobból" amiből ujjnyi vastag és hosszú hegyes szögszerű fogak állnak ki. Valamint egy efölött, le-fel mozgó féldob miből szintén fogak állnak ki.
Ez a szerkezet tépi fel a még bundában lévő gyapjút, a kártolás előtt. (Egyébként nekünk jelen esetben nem kell kártolnunk, a nemezsátorhoz elég csak farkasolnunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése