2010. június 17., csütörtök

A nemezsátor készítésének problémái 1.3


Ezt a szőnyeget, (ha jól emlékezem) 1998ban készítettük kedvesemmel. Általunk festet (csak ilyet használok ma is)merinói gyapjú, cigája bojtokkal.
A méretét már csak tippelni tudnám, ezt más is megteheti. Az Emma egy székre állva tartja. / This carpet, (if I remember) created in 1998 with my wife. We painted (only I use), Merino wool, Tsigai bojtokkal.
The size I can only guess. Emma on a chair with his hand, and the carpet will be hanging. English became the owner of the carpet.


Ott állunk a több zsák nedves gyapjúval, (benne az oldott szutyokkal).
És most jön a java. Ezt a nedves (általában nem túl jó szagú) "tömeget", mind ki kell mosnunk. (Hajaj... Egy - Két zsák még csak-csak.)
Az ilyen menyiségben a legegyszerűbb változatot írom le. (A háziasszonyok réme) SZUTYKOS GYAPJÚ MOSÁS A LA "VASMASINA"!
Mielőtt berakjuk a mosógépbe, ki szedegetjük a növényi darabkákat, valamint a fel nem oldódott ürülék csimbókokat. (Mert ilyen is van benne, bizony.) Utána, beállítjuk a mosógépet, a legalacsonyabb hőmérsékletre (szerencséseknél 30 fok), és GYAPJÚ PROGRAMRA. Mosószernek nyugodtan használjunk Ultra mosogató port. Ez kellőképp kioldja a felesleges zsírt is a gyapjúból, még így is marad benne elegendő! (jelen esetben, így is több napig megy majd szegény "jószág", ezért időnként tisztítsuk ki a szűrőét)

A következő probléma a szárítás után jön, fel kell lazítani a gyapjút.
De ezt csak a következő alkalommal. (így készülnek a szappan operák is! :) )

1 megjegyzés: