2010. május 23., vasárnap


Sárkáncsikók kicsit nagyobb változatban 2006-ból. / Dragon foals slightly larger version
Méret / Size : 15x12 cm
Anyaga / Material: merinói és racka gyapjú / Merino sheep wool and Hungarian


Milyen festékeket használjunk a gyapjú festéséhez?
A állati eredetű anyagokhoz, (ilyen a gyapjú és a selyem) álltálába a savas kötésű festékek a leghatásosabbak. Mivel a színezék és az anyag között vegyi kapcsolat keletkezik, ahogy például az előző festésről szóló bejegyzésben írtam (május 14.), a gyapjúnál a bélhúrban történik ez meg. Ezekkel a festékekkel, szép élénk, és tartós színeket érhetünk el. (Persze ha valaki, autó üléshuzatot készít /csak a vicc kedvéért/ az számít hat hogy a nap kifogja szívni a színét : ) !)
De lehet használni úgynevezett félgyapjú színezéket is, (ezek közé tartozik a COLOMBUS ruhafesték). De sajnos a félgyapjú festékek színtartósága és szín telítettsége hagy némi kívánnivalót.
Felületileg persze sok félek éppen lehet színezni a gyapjút, de ez már a kész nemeznél ajánlanám, (de csak ha feltétlenül szükséges, vagy kísérletező kedvünkbe vagyunk) mivel sokszor a gyúrás és állandó vizezés oldhatja a festést. (Ezek lehetnek például alkoholos festékek.)
Aki jobban bele szeretne mélyedni a gyapjúfestés titkaiba rögtön ajánlanék két könyvet:
Kemendi Áginasnek az 1989-ben kiadott könyve
-FESTŐNÖVÉNYEK
Móra kiadó egy örökbecsű kiadása, minden nemezelőnek érdemes beszerezni.
A másik a
-KÉZZEL FESTETT TEXTÍLIÁK
Dr Mihalik Béla és Szomolányiné Farkas Klára nagyon precíz könyve.
A Műszaki könnykiadónak a „Sajátkezűleg” sorozatában jelent meg 1977-ben.
Azt kell mondanom hogy szintén megkerülhetetlen mű, de nem csak a nemezelők de a batikolással vagy selyemfestéssel foglalkozók számára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése