2010. május 1., szombat

Szőrturbina
(anyaga Ausztrál merinó, selyemszál, műanyag granulátum)
2006
Turbine hair I.
(Material Australian merino, silk, plastic granules)

Így, május elsején, a munka ünnepén, én magam is (mind annyi más ember) munkával ünnepeltem. Rámoltam a műhelyben, és fel is ötlött (vajon miért) a gyapjú ősi ellenségének problémája.
A moly.
Ez a "kedves" kis jószág, olyan mint egy hedonista férfi, (pl. én) szereti a tiszta, nyugodt, meleg helyeket. A mosatlan gyapjúra csak utoljára fanyalodik rá. És mivel kifejezetten élvezi ha békén hagyják. (Ezért érdemes a nemeztárgyainkat, szépen összehajtva berakni a szekrénybe. :) Így még a nemlétező moly állományunkat is többszörösére tudjuk szaporítani.) De elég ennek elérésére annyi is ha egy kicsit elfelejtkezünk egy kisebb nemeztárgyról.
Vannak mindenféle jobb és sorszabfajta moly űzök, és irtók. Ezek általában részleges védelmet nyújt, ezt legjobb ha kiegészítjük azzal hogy gyakran mozgatjuk a nemeztárgyainkat. (Egy hosszú kiállítás is nagyszerű alkalom arra hogy moly lárvákat, hernyókat, petéket, lepkéket vigyünk haza.) Ha nagy zsákokban van gyapjunk, elég ha naponta ha a közelükbe kerülünk kicsit megütögetjük, (rugdaljuk :) ) a zsákot.
A leghasznothajtóbb védekezés, ha használjuk a nemezholmit!!!


(Mivel most van Szombathelyen a Mediawave fesztivál, úgy gondoltam a emblematikus madarát rakom fel. Jó szórakozást mindenkinek aki ott van.)

2 megjegyzés:

  1. De jó is volt, mikor még én is jártam Médiawave-re! :))

    VálaszTörlés
  2. nagy kedvencem ez a madár, de jó, h. ilyen formában - háromdimenziósan is megszületett! :)

    VálaszTörlés