2010. július 8., csütörtök

A nemezsátor készítésének problémái 3.1

Most jön a mindenki állttal legismertebb része a nemezelésnek. Maga a nemezelés.
Bár néha kiderül hogy erről is sok tévhit él. (Például, hogy a szappantól áll össze a gyapjú. :( Ezektől legszívesebben a hajam tépném. :D De inkább blogot írok.)

This bag Emma (my wife) did it in year 2000 itself.
Tsigai Made of wool.
Ezt a táskát Emma (a Kedvesem és Feleségem) 2000 évben  csinálta magának.
Anyaga cigája gyapjú. 
(Úgy emlékszem a hátáról könyörögték le, és vették meg.)
Remélem, ismét lesz kedve nemezelni.

(Feltételeztük)  Tudjuk mekkora méretű a sátor. Ezt felosztjuk egyszer egy palástra, és egy "kupolára". A méretétől függően a palástot lehet egy, vagy több részre kell osztanunk. (Eleve úgy kell gondolkodnunk, hogy a palástnak fel kell érnie a tetőrész főlé, nevezzük kupolának. Másrészt, minimum egyharmadot kell számolnunk a "zsugorodásra".) A kupolának a fedése, minimum két nemezlappal történik, plusz a füstnyállás "fedőlemeze".
Ha mindezt tudjuk, Máris össze varrhatunk akkora vásznakat hogy arra kitudjuk rakni. (Ne feledjük, minimum egyharmadot megy össze munka közben.) A munkához egyedül semmi képen ne álljunk neki.
Előzőleg már leírtam hogy egy ilyen nemezlap, (szőnyeg, stb.) elkészítéséhez, nincs szükségünk kártolt gyapjúra. Mongóliában a gyapjút nyírás után mosás nélkül kezdik rögtön előkészíteni a sátorlap készítéshez.
Elég, ha "feltépett", "farkasolt" gyapjút használunk. A kártolt alapanyag csak kényelmesebbé, átláthatóbbá teszi a munkát. Mivel könnyebben tudjuk számolni a rétegeket, és a esetleges vastagsági különbségeket is hamarabb észleljük, amiket így könnyebb javítani. (A kirakásról gondolom nem kell külön értekezést írni.)
Ha kiraktuk a nemezlap összes rétegét, (remélem mindenki emlékszik rá hogy jelen esetben a nemezsátorhoz 8-9 réteget számoltunk) következik a "levizezése". (Erre sem térnék ki bővebben.) Viszont ismét itt van egy pont ahol több lehetőségünk van, (vagy ép hogy nincs). 
Ha levizeztük, vissza kell hajtanunk a vásznat, feltekerni egy megfelelő rúdra, és most van az a bizonyos pont, ahol választási lehetőségünk is lehet. (Persze, ez előre kell terveznünk.)
Ló segítségével, vagy többed magunkkal kívánjuk elkészíteni. Ha a lovat választjuk, mert olyan szerencsések vagyunk. Akkor minimum egy hektár sík területre szükségünk van, hogy a nagy nemezköteget vontató lóval szépen kényelmesen lehessen körözni. Ne feledjük mindkét esetben gyakran kell letekernünk és változtatni a feltekerés irányát. -És ügyeljünk kell arra hogy eleinte semmikép ne "gyúrjuk visszafelé".-
Ha van elég sok segítőnk, akár egy egy lapot egy nap is el tudunk készíteni ha nem lóval csináljuk. 
Mert igaz hogy a lóval történő gyúratás kényelmesebb,  és kevesebb ember kell hozzá (2, de inkább 3fő). Ha elegen vagyunk emberekkel gyorsabban lehet haladni. Még olyan esetben is ha mintásra csináljuk a nemezsátrunkat.
Viszont, tényleg több embert köt le.
Egy 1998-ben készített nemezkapu "fonákja", a május tizenegyedikén készült bejegyzésemben van már róla kép.
A 1998-gate was made of felt with the "other side". May 11 is made of it blog image.
Ne feledjük. A nemezsátorhoz, más textilmunkák is társulnak. Például, szalagszövés.   És még sok egyéb munka; a farácshoz és a tetőhöz való fa hasítása faragása, hajlítása, a "bőr szegekhez" való szíj hasítása, evvel a sátor rácsának összefűzése. Az ajtó, és a füstkarika elkészítése. Stb...

(Már kérdezték hogy mért nem szervezek egy workshopot . Tényleg, van akit érdekelne egy ilyen tematikájú workshop.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése