2010. július 20., kedd

A nemezsátor készítésének problémái (összegzés) / The Implementation problems tents made of felt (Summary)

Hát végül eljutottunk a végső összefoglaláshoz. De elötte legyen még egy réges régen készültb nemezjátákunknak az utolso megmarat írmagja, két fotó.


"Mocsárjárás" szőnyeg, 1999-ből. Ami a Vaskakas Bábszínháznak készült. A nemezbe kicsi sípoló gumijátékok vannak belegyúrva. Tudomásom szerint a molyok martaléka lett.
"Swamp" Rug, from 1999. As far as the Puppet Vaskakas made. The game felt a small whistling baby stuff are included. I understand that the moths became prey.


A kiinduló állapot az volt hogy mi mossuk a gyapjút is. Ez egy embernek, ha van patak a közelben, segítségére, körülbelül kettő vagy két és fél hónapot vesz igénybe. De ha hárman vagy négyen vagyunk, még akkor is másfél, két hónap lehet. (Biztos emlékezünk rá, hogy a mosott gyapjúból, két és fél kilót számolhatunk négyzetméterenként. De mosás előtt a menyiséget én nem tudom megbecsülni. Gulyás Árpit kellene erről megkérdezni.)
A farkasolás ha megtudjuk oldani valamelyik kártolónál, három hetet nyugodtan számolhatunk. (Ha valaki, önmaga áll neki kézzel széttépni az kösse fel a nadrágját, nem merem megkockáztatni meg-becsülni az időt, amit fel fog emészteni.)
A gyúrás lehet ló vagy több ember segítségével. A lovas segédlethez is ajánlatos, három embert nyugodtan számolhatunk mert a nemezlapok mérete miatt, a feltekerés úgy lesz könnyebb. És ne gondoljuk hogy ezzel gyorsíthatjuk a folyamatot. Á dehogy, így hosszabb időt vesz igénybe, csak a "vörös alkar szindrómát" :) úszhatjuk meg.
Ha gyorsabban akarjuk elkészíteni, akkor válaszuk a embertársaink segítségét. (Talán nem véletlen hogy közösségi munka volt egy nemezből készült ház létrehozása.) Szóval egy-egy lap elkészítéséhez, a kirakással együtt egy-két napot vesz igénybe. (Ne feledjük, a palást egy vagy két darabból van, a kupola is két nemezlap, plusz a füstnyállást eltakaró nemez.) Ezért a sátor méreteitől függően egy-két-hetet számolhatunk a készre gyúrással.
Tehát ha valaki nekiáll, egy nyarat rászánhat. (Két és fél, három hónapot számoltam most össze.)
És ne feledjük koránt sincs kész, hiszen a kötözőket rá kell varrni, és a varratokat bőrrel meg kell erősítenünk. És ha igazán szép sátrat akarunk akkor a kötözök is álltatunk, szalagszövőn készült szalagok
legyenek.

De nézzük át azt is hogy mit kell tennünk, ha nem megvesszük a jurta vázát, hanem azt is mi csináljunk.
Először tudnunk kell milyen típusú sátrat akarunk. (Mongol vagy Kazak) 
Vegyük a szebb Kazak típusú sátrat. Hasított kőrisből készült enyhén hajlított "jurtarács" elkészítéséhez, szükségünk van némi bőrös és fás ismeretekre. (A bőrszögek elkészítéséhez és a fa hajlításához.)
A "kupolához kell készítenünk egy füstkarikát, és hajlított tetőrudakra, a végükön bőrkötökkel.
Kel készítenünk egy szétszedhető, ácsolt szerkezetű ajtót.
És a jurtarács összefogására valamint a nemez felrögzítésére, különböző vastagságú, és hosszúságú (5től akár a 20 cm széllesegű, 20 métert is akár elérő), szövött szalagok.
Hát ez így legalább egy évet vesz igénybe, több embernek is. És ez mellet más munkát akkor ne is iktassunk be, mert nem lesz rá úgyse időnk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése