2010. szeptember 30., csütörtök

Hogy is álljunk neki (1.1+) Make a felt-ball, "jump into"

(Úgy tűnik, mégis érdemes leírnom, hogy is készül a labda. -Azt hogy miért épp a labda a nemezelés alfája az előzőekben már kiderült.)

Először a sokak számára nehezebbnek tartott technikát nézzük.


"HÓRUKK"

Fogunk egy jó maroknyi gyapjút, (ez szabadon választott mennyiség lehet) és egész apróra feltépkedjük. Miután ott van előttünk a szépen apróra tépkedett gyapjunk, (törekedjünk arra hogy jó apróra legyen tépkedve, úgy hogy a szállak iránya össze vissza álljon.) Egyik kezünkbe tartjuk a szappant, közvetlenül a gyapjú fölé, másik kezünkkel finoman rácsurgatjuk a vizet. (Nem árt ha meleg a víz, így gyorsabb a nemezelődés folyamata és kellemesebb is.)

  

Annyi szappanos vizet csurgatunk rá, hogy jól áttázon. Ezután óvatosan megfogjuk a gyapjút és finoman labdává formáljuk. (Még nem "préseljük össze, csak a saját súlyát próbáljuk kihasználni, és így hengergetjük.)


Figyelnünk kell arra hogy az elején egyáltalán ne "préseljük", hogy a külső felületén sz éppen egyenletesen akadjanak össze a szállak. (Na most egy ideig csak hengergetjük, "söndörgetjük" :) , és szép türelmesen várjuk kuszálódjanak csak össze a szállak.

Ebbe az állapotban tudjuk a mintát is "rásimogatni. Ha a felülete rücskös, és inkább az agyvelőre hasonlít mint labdára, akkor rakatunk rá egy vékony fátylat, (akár színeset is.)


És gyúrás közben, folyamatosan elkezdünk erőt beleadni a hengergetésbe, és az így alakul át gyúrássá. (Vigyázzunk, a túl szappanozás akadályozza a nemezelődést, mivel a kicsi buborékok nem engedik a szálakat egymáshoz közel. És nem győzöm ismételgetni, NEM A SZAPPANTÓL ÁLL ÖSSZE A GYAPJÚ!)
Legyünk csak türelmesek, ez eleinte akár egy óránkba is kerülhet. És ha jól dolgoztunk a labdán jól összement, és még akár pattogtatni is lehet. (Az illusztrációs képek között nincs készre gyúrt labda!)

Most készítek egy rövid oktató filmecskét a "labda készítésről", ha készen lesz, publikálom.
I do now, a short educational film "How to make felt-ball". I  when completed, I will post them.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése