2010. szeptember 9., csütörtök

Hogy is álljunk neki (1.0)

Nemezmellény hátulja
Készült: Új Zélandi gyapjú, selyemszál, selyem felhasználásával, 2009 évben.
Felt vest with back
Made in New Zealand wool, silk filaments, silk, using year 2009.

Jó-néhány kérdés után úgy döntöttem, leírok tapasztalatokat, ötleteket, tanácsokat azoknak kik nekiállnak, álltak nemezelni, de még úgy érzik elfér egy kis segítség.
Elnézést azoktól kik már profik, vagy semmi újdonságot nem tudok leírni. Vagy esetleg valami pontatlanságot fedeznek fel. (ebben az esetben, nyugodtan jelezzétek...)
A legelejéről kezdeném. (A kérdésekből úgy tűnik akár kitérhetünk ilyen apróságokra is.)
-Hogy tároljuk a gyapjúnkat?
Az biztos, hogy a legveszélyesebb az ha csak ritkán nyulunk hozzá. (Az a legjobb, ha sokat foglalkozunk a nemezeléssel, és a gyapjúval. :) Úgy fogja meghálálni, hogy nem esik bele a moly, és mi egyre ügyesebbek leszünk.)
Ha ezt nem tudjuk megtenni, senkinek nem ajánlom hogy zsákokban, egy nagy szekrény legmélyén, vagy padláson tartsa a gyönyörű gyapját, (még a csúnyácskát se).
Ha már zsákban tartjuk, nem árt szem előtt, (kicsit akár útban) tartani, hogy gyakran legyen mozgatva vagy ütögetve, esetleg rugdalva. (Mind ez azért, mivel a moly a nyugodt, tiszta helyeket kedveli, mint ezt már említettem volt.)
Ha berakunk közéjük moly-űzőket, és írótokat, még akkor sem lehetünk nyugodtak. Legjobb, és praktikusabb, ha 5 vagy 4 literes, dunsztos üvegbe tartjuk színenként, árnyalatonként válogatva. (lehetőleg fedővel.) Így mindig szeme lelőt van és ha véletlenül "be lopózik" portánkra a hívatlan vendég, rögtön észrevesszük. És nem utolsó sorba, megkönnyítjük a munkánkat is, és gyönyörködhetünk naphosszat a "gyapjúbefőttjeinkben".  !(NE FELEDJÜK, EZEKBE AZ ÜVEGEKBE FONTOS BERAKNI MOLYŰZŐT)!

Még egy apróság, (ami általában oktatás workshop alatt szokott számomra feltűnni.) Munka közben, érdemes csak annyi gyapjút csípni a színekből, amekkora menyiséget biztos elhasználunk, és ne feledkezzünk meg arról ha marad még felhasználatlan anyagot, színek szerint visszarakni. Így elkerülhető az hogy csupa kis cafatokból álljon a nyersanyag készletünk, persze ömlesztett formában.
(És még egy jó tanács, szappanos, lucskos, víztől csurgó kézzel ne nyúlkáljunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése