2012. február 25., szombat

(Folytatom) Mitől fényes...? / (I continue) What makes wool shiny...?

Hogy egy anyag fénylik az annak fényvisszaverő képességétől függ. A tükröződés, vagy is visszaverődés lehet teljesen szabályos, rézben szórt és szabályos, szórt visszaverődés, ettől függően látjuk kicsit, közepesen vagy nagyon fényesnek az anyagot. A beeső sugarak szöge is meghatározhatja a fényességet. (Az emberi szem közel 60 féle fényeséig fokozatot tud megkülönböztetni.)


Mivel a nemezben a szőrök nem rendezetten állnak ezért néha a kész tárgyban olyan mintha elvesztenék a fényüket. Tehát a nemez fényessége függ részben a szabályos fényvisszaverő kepeségtől és a felületre eső fénytől.
Az állati szőrök így a gyapjúszálak a felületén lévő pikkelyek szerkezetétől fényesek. Ha a pikkelyek nagyok és egymást kevésbé, vagy rézben „lapozzák” át és csak kicsit hullámosak a szálak akkor azok fényesebbek. A simább száll felületü szőrök a fényesebbek. Például a moher vagy angóra kecske szőre megközelítőleg kör keresztmetcetű és a pikkelyek csak rézben, lapolják át egymást, ettől egészen selyemfényű. És a magyar-racka szőre, ami erős és szintén részben lapolódnak a pikkelyei. A gyapjú hullámai pedig enyhék szintén erössen fényesnek látszik.
Ugyan ezek a pikkelyek, és a szőrök hullámossága befolyásolhatja a nemezelődés idejét és erőségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése