2010. november 5., péntek

Hogy is álljunk neki (2.0) -Méretezés- / That we begin to (2.0), -the size of pre-calculated-

Hosszú ideig okozott csalódást nekem a nemezelésben, hogy nem tudtam hogy kell méretezni. (Hol kisebb, hol nagyobb lett a tárgy mind ahogy én elterveztem. Kedvesem tanított meg erre a fontos technikára, még a kilencvenes évek közepén.) Elég nehéz boldogulni enélkül. Nekem valóságos kudarcélményt nyújtott.
Igazán, nagyon egyszerű technikával rá lehetett volna jönni a módjára, de a tudatlanságom dühített és nem is próbálkoztam, (öreg hiba.)

Azt szoktam mondani ha kérdeznek, hogy körülbelül egyharmaddal megy össze munka közben a "munkadarab" (jaj de hivatalos), de ez igaz is és nem is.
Függ a gyapjú minőségétől, a fátylak vastagságától, és a rétegek (fátylak) menyiségétől. Én először úgy szoktam tanítani hogy hat rétegbe terítjük le a fátylakat. Ebben az esetben egy átlagos gyapjúnál, (nem ausztrál vagy Új-Zélandi) igaz is.
De hogy megbizonyosodjunk a gyapjúnk "zsugorodásáról", (leszögezem, nem a gyapjú szálai mennek össze, csak összegubancolódnak.) ha próba gyúrást végzünk. A megtervezett munka sikerének érdekében, a rétegek számát és vastagságát a teszt darabon, ugyanúgy rakjuk mint a megvalósítandó leendő tárgyon.
És máris látjuk hogy fog viselkedni a gyapjú. (Ez, főleg akkor tanácsos művelet ha többféle gyapjút használunk, vagy egy számunkra még újat. Vagy ha másfajta textilt dolgozunk bele, /selymet, gézt, organzzát .../. Meg fogja hálálni.)

 A képeken Vass Viki és az Ő csodaszarvasa látható. Tavalyi évben kereset fel, hogy szeretne egy nagy maszkot készíteni. Hozott egy "púrhabból" készült "kaptafát", azt akarta benemezelni. Lebeszéltem róla. És csináltuk helyette ezt. / The images Vass Viki and his deer can be seen. Last year earnings up, to you to create a large mask. Put on a "plastic foam" made of "three-dimensional template", he felt he wanted to include. I', Advised him not. And of doing this, Latvian.

 

Nem is igaz mert ezt Ő csinálta, Én csak mutattam egy másik tárgyon.
Viki, előtte még csak labdát nemezelt. Azért nem csináltuk meg abba a méretben amiben szerette volna eredetileg, mivel egy hete volt rá. De ezek után akár nagyobb méretben is tud ilyet csinálni. / Viki, even before it is not felt outside the ball. We have not done yet in a size which would have originally liked,because it was time for a week. . But then to know at any time, in a larger size can do such a thing.


Üreges szerkezetű, önnönmagát megtartó nemezszobor, anyaga merinói gyapjú.
Viki iparművésznek tanul Angliában, öröm volt megtanítani technikára. / Hollow structure, self-retaining felt sculpture, made of merino wool.


Viki artists studying in England, it was a pleasure to teach technique.

3 megjegyzés:

  1. Vikinek gratulálok, szép csodaszarvast illetve csodaszép szarvast készített.
    Attilának pedig köszönet a tanító-jegyzetekért, olyan ügyesen csinálja, hogy kedvem kerekedett a nemezeléshez.

    VálaszTörlés
  2. Azért csinálom.
    Krónikus Feltmakeritis terjesztő vagyok.
    Ellenszer nincs :) ki megkapta ...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ez az oldal. Én is szeretnék nemezelni!Persze rögtön nagytételben akartam kezdeni mondván ha az őseink meg tudták csinálni én is. de ami késik nem múlik lesz még nekem jurtám!

    VálaszTörlés