2010. június 9., szerda

Egy meglepő kérés szolgál a következő bejegyzés alapjául. (A nemezsátor készítésének problémái 1.1)








I found some old analog photos, we felt in the works. On scanned, of which I present now. I apologize for the quality. / Találtam jó néhány réges-régi analóg fotót a munkáinkról. úgy gondoltam ezekből mutatok néhányat mostantól. Papírképről szkenneltem, elnézés a minőségért.
2002 ben készült "nagy nemez isten" szobra
/ "Felt great god" statue
anyaga / materia: merinói, cigája, és racka gyapjú, kötél, fa. / Merino, Tsigai and sheep wool, rope, wood.
Magassága 2m. / Height 2m.

Egy barátom, azzal a kérdéssel állt elő, hogy menyibe kerülne egy nemezsátor (jurta) nemezrészének az elkészítése, akkor ha ő hozza a mosatlan, simán lenyírt bundát.
(Most a blogba árakról nem fogok írni, csak a munka folyamatairól, és a megoldási lehetőségekről.)
Az első probléma, hogy a gyapjú mosatlan, és az alapanyag menyiségét inkább tiszta állapotú gyapjúból lehet kiszámolni. (Egy mosott, kártolt gyapjúból, normál vastagságú takaróhoz, négyzetméterenként, másfél kilót lehet számolni.) De egy nemezsátorhoz, mivel érdemes vastagabban rakni, (a hő és víz szigetelés miatt) nyugodtan számolhatunk két és fél kilóval, hiszen 8-9 rétegbe fogjuk rakni. Tisztán racka gyapjúból (mivel az ötletben ez is szerepelt), víz elleni védelem miatt nem a legjobb csinálni, mert a durvább felületi szerkezet mélyebben átnedvesedik.
Ezért érdemes a külső rétegeket merinói gyapjúból rakni, a szálak úgy is átszövődnek (gubancolódnak).


(Sajnos egy ideig, nem volt lehetőségem írni. Ígérem bepótlom.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése